İklimlendirme Sistemleri Ne İşe Yarar?

16-02-2024 11:30
İklimlendirme Sistemleri Ne İşe Yarar?

İnsanlık tarihinin başından beri barınma ihtiyacı ile birlikte mekanın uygun sıcaklıklarda tutulma ihtiyacı da ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaç zaman içinde ihtiyaca göre mekanın ısıtılmasını ya da soğutulması sağlayan iklimlendirme sistemleri ile giderilmeye çalışılmıştır. Günümüzde ise iklimlendirme sistemleri oldukça gelişmiş olup farklı mekanizmalar ile ısıtma ve soğutma seçenekleri dahil olmak üzere pek çok farklı iklimlendirme seçeneği sunabilmektedir. Her ne kadar iklimlendirme denilince akla ilk gelen mekanın ısıtılması ve soğutulması için kullanılan klimalar olsa da aslında kombiler, kaloriferler, buzdolapları, nem alma cihazları, hava perdeleri, havalandırma sistemleri de iklimlendirme sistemleri olarak tanımlanır. Teknolojinin sunduğu bir diğer imkan ise artık klimalar birden çok olarak yapılara eklenebilmektedir. Özellikle ev ve otel gibi yapılarda tek dış üniteye birden çok odada kullanılmak üzere 2-3 iç üniteli multi sistemler yerleştirilebilmektedir. Bu yenilikler ile birlikte klima su ısıtma görevini de üstlenmiştir. Otel, villa gibi projelerde sıcak su kullanımı da klima dış üniteleri kullanılarak sağlanabilmektedir. VRF ve ısı pompası sistemleri ile ısıtılan su hem verim hem de konfor sağlamaktadır. Çevreyle olan ilişki bakımından ise bu sistemler fosil yakıt yakmadıkları için karbon salınımı yapmayarak yeşili korumaktadırlar.

Barınma ile yakından ilişkili olan mekan sıcaklığının kontrolü iç mekandaki günlük yaşamın rutin eylemlerinin konforlu şekilde gerçekleştirilebilmesi için oldukça önemlidir. İnsanın yaşam alanı için optimum değerde tutulan iç mekan sıcaklığı; yemek yeme, uyuma, temizlik yapma, çalışma gibi eylemleri daha verimli hale getirir. Tam tersi bir bakış açısıyla ele alınırsa iç mekandaki sıcaklık değerlerinin insan yaşamı üzerinde ne kadar etkili olduğu daha net görülebilir. Soğuk kış günlerinde ev içinde herhangi bir iklimlendirme sağlanmasaydı ve ev içindeki sıcaklıkla dış mekandaki sıcaklık değerleri aynı olsaydı bu durumda evde temizlik yapmak, yemek yemek, hatta uyku gibi basit eylemleri gerçekleştirmek bile oldukça zor ve zahmetli olacaktı. Bu durum aynı şekilde sıcak iklimlerde ve çok sıcak yaz günlerinde de geçerli olacaktı.

İklimlendirme temel olarak iç mekanda konfor sağlamak için yapılan soğutma ve ısıtma işlemidir. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte ortamın nem dengesini sağlama, ortamdaki havayı temizleme ve yönlendirme gibi farklı getirilere de sahip olmuştur. Günümüzdeki iklimlendirme sistemleri sadece konfor değil aynı zamanda insan sağlığını olumlu yönde etkileyen katkılar da sunar. İklimlendirme sisteminin filtrelerinin temizleniyor olması, uygun nem seviyelerinde iklimlendirme sağlaması, hava temizleme özelliğine sahip olması gibi pek çok faktör insan sağlığını etkiler. Örneğin klimanın ortam sıcaklığını dengelemek dışında ortamdaki nemi azaltma fonksiyonu da bulunmaktadır. Klimalar evlerde ve işyerlerinde nem dengesi düzenleyerek havanın bunaltıcı olmamasını sağlar. Bu durum astım hastaları için daha konforlu bir ortam oluşturarak sağlıklarına katkıda bulunur./p>

Tüm bu konfor uygulamaları yaşam alanlarında ve işyerlerinde daha kaliteli ve verimli şekilde günlük eylemleri gerçekleştirebilmek için tercih ediliyor.

Konfor uygulamalarının yanında iklimlendirmenin zaruri olduğu uygulamalar bulunmaktadır. Bunlara işlem uygulamaları denilebilir. Hastane odaları, yeni doğan bebek servisleri, laboratuvarlar, veri işleme merkezleri ve depolar işlem uygulamalarının gerçekleştiği mekanlara örnek gösterilebilir. Bu mekanlarda ısı değerlerinin sabit tutulması kritik önem taşır. Mesela iç mekanda bakterilerin çoğalmaması için hastane içindeki bazı ortamlar belirli bir sıcaklık değerinde tutulur. Laboratuvarlarda ise iç mekan, yapılan testler ve deneyler dolayısıyla bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların yaşayabileceği sıcaklıklarda tutulur. Tüm bunlar dışında işlem uygulamalarında genellikle sıcaklık dışında hava temizliği faktörü de oldukça önemlidir. Özellikle sağlık sektöründe havanın dezenfekte edilmiş olması hastane odaları gibi özel alanlarda oldukça önemlidir. Depo gibi gıda ve malzeme istiflenilen alanlarda ise sabit sıcaklık ve nem rejiminin sağlanması ticari fayda sağlayacaktır.

İklimlendirme sistemlerinin günlük hayata önemli derecede entegre olmasıyla yaşam alanlarında konfor ve sağlık ögelerini edinmek oldukça kolaylaştı. Siz de yaşam standartlarınızı iklimlendirme sistemlerinin sunduğu bu imkânlarla yükseltmek isterseniz ürün kalitesini her zaman ön planda tutan misyonuyla dikkat çeken TLC Klima web sitesinden bilgi edinebilir ve ürünleri inceleyebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.